Never stop learning, because life never stops teaching.

2016. február 26., péntek

Káprázatos kastélyok Kentben

Hever és Leeds Castle

Kent megye az Egyesült Királyság dél-keleti részén fekszik, és „Anglia kertje”-ként tartják számon, kedvező éghajlata és sok gyümölcsös-zöldséges kertje miatt. Nagy-Britannia Európához legközelebb eső részeként Kent fontos történelmi és diplomáciai helyszín. Ma is ezekről a történelmi eseményekről tanúskodik a megye 26 kastélya. Dovertől Eynsford Castle-ig ezek a várak sok-sok történésnek lehettek tanúi, a Hastings-i csatától (1066) kezdve, a Tudor királyok hóbortjain át egészen a II. világháború hadászati kiképzéseiig. A 2015 októberében Maidstone-ban eltöltött két hetes tanfolyam során két kenti kastélyba is sikerült ellátogatnom: Hever és Leeds kastélyokba.


Hever Kastély festői környezetben, Hever község mellett, az Eden folyó partján fekszik. A XIII. században épült védelmi céllal, majd a XV. században a Boleyn család kezébe került. Itt töltötte gyermekéveit Boleyn Anna, VIII. Henrik második felesége. A kastélyban a mai napig őrzik Henrik ékesszólóan megfogalmazott szerelmesleveleit, melyeknek őszinteségét az alig néhány évvel később történt események erősen megkérdőjelezik. A kastély ma divatos esküvői helyszínként is szolgál. Az esküvői árakat és szolgáltatásokat hirdető prospektusban Henrik egyik megható idézete díszeleg. Valahogy mégis úgy érzem, nem szeretnék itt házasságot kötni…

Az események, amiket Hever megidéz, nem feltétlenül szívderítőek, ám maga a látvány annál inkább. A kastélyt téglalap alakú, keskeny vizesárok veszi körül és homlokzatának nagy részét borostyán borítja. Bástyái erőt és méltóságot sugároznak. De ami még a kastélynál is dicséretreméltóbb, az a kert, ami körülveszi. Hever kertje annyira népszerű, hogy sokan rendszeresen látogatják. Ezeknek a látogatóknak rendelkezésére áll a csak a kertbe szóló belépőjegy vagy akár az éves bérlet. A kert egy 14 hektáros területen fekszik. A piknikezésre alkalmas, hatalmas zöld területeken kívül kis tavakat, szökőkutakat, labirintusokat és gondosan karbantartott botanikus kerteket is találhatunk itt. Nem csoda hát, hogy a kenti családok egyik kedvelt hétvégi pihenő helye ez.


Leeds Kastélyt ma úgy hirdetik, mint ami „a világ legszeretnivalóbb kastélya” („The loveliest castle in the world”). A kastély Maidstone-tól, Kent megyeszékhelyétől 8 kilométerre fekszik egy mindig zöld igazi angol park közepén. Az eredeti kastély a XII. század elején épült, de azóta rengeteget változott. Több király kedvelt rezidenciája volt Leeds. VIII. Henrik is kedvelte, nem csoda hát, hogy első feleségével, Aragóniai Katalinnal itt éltek. Ebben az időszakban alakult át a kastély normann erődítményből igazi királyi palotává. 

Leeds kertje sokféle madárnak ad otthont, köszönhetően utolsó tulajdonosa, Lady Baillie madárgyűjtő szenvedélyének. A park és a tó jégmadarak, harkályok, hattyúk és kacsák otthona, de legkülönlegesebb a mára Leeds szimbólumává vált fekete hattyú. Ragadozó madarak (sólymok, baglyok, keselyűk, sasok) is élnek itt, bár nem szabadtartásban, hanem ketrecekben, viszont naponta több alkalommal kiszabadulhatnak és bemutathatják tudásukat a publikumnak. A madár-bemutatók mellett rengeteg más programmal várják Leeds-ben a gyerekeket és felnőtteket, például kisvasúttal, hajókirándulással, extrém sport parkkal.


Mindezt látva már nem csodálkozom, hogy sok angol család éves belépőjegyet vált valamelyik kastélyba. Ezek a várak a kikapcsolódás, a pihenés és a társasági élet helyszínei; ahol találkozik múlt és jelen, szépség és történelem. Magyar mentalitásunktól meglehetősen távol áll, hogy hétvégéinket kastélyparkokban piknikezve töltsük, de mindenkinek ajánlom, aki az Egyesült Királyságba látogat, hogy a saját szemével is megnézze Kent ezen kastélyait. A borús idő vagy szemerkélő eső se tartson vissza – nem fogunk csalódni!

(Pintér Ágnes)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése