Never stop learning, because life never stops teaching.

2016. június 17., péntek

A leglátványosabb torony Portsmouth-ban

Portsmouth Anglia déli partjának, Hampshire megyének második legnagyobb városa. A város az Egyesült Királyságon belül arról nevezetes, hogy nemcsak félszigeten, hanem egy kis részben szigeten (a Portsea szigeten) is fekszik, Londontól délnyugati irányban. A kompkikötő az ország egyik legforgalmasabb kikötője. Évszázadokig meghatározó jelentőségű hadikikötő volt.
A város ad otthont a Royal Navy-nek / Királyi Tengerészet/, a Portsmouth-i Egyetemnek és a Portsmouth Football Club-nak. A város lakója volt Charles Dickens, Sir Arthur Conan Doyle, s számos filmet forgattak itt, mint pl. Mr Bean, Tomorrow Never Dies /James Bond/ és a Les Miserables /Nyomorultak/.
2016. tavaszán két hetet tölthettem az Erasmus + pályázat szakmai továbbképzésén, melynek helyszíne a több turisztikai vonzerővel rendelkező Portsmouth város volt.
2005. októberében nyitották meg a város és a déli part jelképét, az Emirates Spinnaker Tower-t, amely 170 méter magasan nyújtózkodik a város fölé. Portsmouth lakói választották az alakját, mely az egyik leglátványosabb torony. Portsmouth City Council a tulajdonosa. Nemzeti ikonná lett. Az Egyesült Királyságban a második legmagasabb, nyilvánosan hozzáférhető torony. Hamar kedvenc helyemmé vált. Magassága révén a városban a tájékozódást is segíti a turisták részére.

A széllel szemben dacoló vitorlás árbocra hasonlító torony az úgy nevezett Gunwharf Quaysben található. Ez a rész tele van üzletekkel, éttermekkel, közvetlenül a kikötő mellett. A tetején egy hármas kilátó található, melyről akár 40 kilométerre is könnyedén elláthatunk.
A belépő megéri az árát, mellyel aznap többször is fel lehet menni megcsodálni a kilátást. A szigorú biztonsági ellenőrzés után lifttel lehet felmenni az alsó kilátóra, mely a legnagyobb,  körbe zárt, üvegezett. Európa legmagasabb üvegpadlójával büszkélkedhet (cipő nélkül sétálhatunk rajta), olyan, mintha a levegőben járna az ember. Nem félek a magasságtól, azonban egy pillanatra elállt a lélegzetem. Interaktív táblán olvasható és látható az elénk táruló város épületeinek a neve, bemutatása, leírása.  A középső kilátó kisebb, kávézóval, asztalokkal és halk zeneszó mellett lehet élvezni a csodaszép látványt, ahonnan szintén látni az egész környéket, tengert, a hosszú apró kavicsos tengerpartot, a hatalmas kikötőt, kompokat, a sok, óriási parkot és a Solent-en át látni Wight-szigetét is. Divatos esküvői helyszínként is szolgál. A legmagasabb pontja az úgynevezett „varjúfészek”, melynek teteje dróthálóból épült, így még inkább a levegőben érezhetjük magukat.
Igazán impozáns látvány a fehér, kék, citromsárga torony, melynek nagyságát a tenger zöldeskéken csillogó vize emeli. Páratlan panorámát láthattam az ég felé szárnyalóan magasba törő Emirates Spinnaker Tower-ről. Ezúton szeretnék egyben köszönetet mondani iskolánknak, az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskolának, hogy fejlődhetett szakmai tudásom és kulturális ismeretem is. Mindenkinek ajánlom Portsmouth városát, minden korosztály megtalálja a számára érdekes látnivalót.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése